
 

Committee on Judicial Ethics  
Teleconference  

Friday, September 21, 2012 
 

Members present via teleconference: Justice Barry R. Schaller, Chair, Judge 
Edward R. Karazin, Vice Chair, Professor Jeffrey A. Meyer, Judge Maureen D. 
Dennis and Judge Christine E. Keller. Staff present: Attorney Martin R. Libbin, 
Secretary. 
 

MINUTES 
 

I. With the above noted Committee members present, Justice Schaller 
called the meeting to order at 9:33 a.m.  Although publicly noticed, no 
members of the public were in attendance. 

 
II. The Committee members present unanimously approved the Minutes of 

the August 31, 2012 meeting. 
 
III. The Committee discussed Informal JE 2012-26 concerning whether a 

Judicial Official may provide assistance to a local high school’s mock trial 
team. The Judicial Official has been asked to volunteer his/her time and 
expertise to assist a local high school mock trial team. It is anticipated that 
meetings with the mock trial team will not take place during the Judicial 
Official’s normal work hours.  

 
Rule 1.2 of the Code of Judicial Conduct states that a judge “should act at 
all times in a manner that promotes public confidence in the … impartiality 
of the judiciary, and shall avoid impropriety and the appearance of 
impropriety.  The test for appearance of impropriety is whether the 
conduct would create in reasonable minds a perception that the judge 
violated this Code or engaged in other conduct that reflects adversely on 
the judge’s honesty, impartiality, temperament, or fitness to serve as a 
judge.”   

 
Rule 2.10(a) of the Code provides that “[a] judge shall not make any public 
statement that might reasonably be expected to affect the outcome or to 
impair the fairness of a matter pending or impending in any court or make 
any nonpublic statement that might substantially interfere with a fair trial or 
hearing.” Rule 2.10(d) recognizes certain exceptions to this prohibition, 
including an exception for a judge’s public statement to “explain court 
procedures.” 

 
Rule 3.1 of the Code provides that subject to certain conditions a judge 
“may engage in extrajudicial activities except as prohibited by law.” The 
rule’s commentary encourages judges to participate in appropriate 
extrajudicial activities and observes that “[j]udges are uniquely qualified to 
engage in extrajudicial activities that concern the law, the legal system, 
and the administration of justice, such as by speaking, writing, teaching, or 



 

participating in scholarly research projects. In addition, judges are 
permitted and encouraged to engage in educational, religious, charitable, 
fraternal or civic extrajudicial activities not conducted for profit, even when 
the activities do not involve the law.”  Rule 3.1, cmt. (1).  

 
Although Rule 2.10 restricts a judge from commenting publicly on cases 
pending or impending in any court, the Committee holds the opinion that a 
judge who is engaged in teaching is not precluded in a classroom setting 
from identifying and describing pending or impending cases that are 
relevant to the subject matter under discussion because statements in this 
setting could not reasonably be expected to affect or substantially interfere 
with the outcome of any proceeding under Rule 2.10(a). However, a judge 
should refrain from making unnecessarily controversial statements about 
such pending cases.  

 
Based upon the information provided, the Committee determined that the 
Judicial Official may provide assistance to a high school mock trial team 
subject to the following conditions: 

  
(1) The Judicial Official’s participation does not interfere with the proper 
performance of the Judicial Official’s duties nor create grounds upon 
which the Judicial Official may have to recuse him/herself; 

 
(2) The Judicial Official does not give opinions that would cast doubt on 
the Judicial Official’s impartiality or indicate that the Judicial Official has a 
predisposition with respect to a particular case; and 

 
(3) The Judicial Official should refrain from inappropriate comment (as 
indicated above) about pending or impending matters. 

 
IV. The Committee discussed Informal JE 2012-27 concerning whether a 

Judicial Official may provide a letter of recommendation directly to the 
Office of the Chief Public Defender for an attorney who is applying for a 
supervisory public defender position.   
 
The Judicial Official knows the attorney and has personal knowledge of 
his/her qualifications. The attorney does not currently appear before the 
Judicial Official, nor does the Judicial Official anticipate that the 
appointment of the attorney to the position sought would result in the 
attorney appearing before the Judicial Official in the future. The Judicial 
Official and the attorney are not relatives. 

 
Rule 1.2 of the Code states that a judge “should act at all times in a 
manner that promotes public confidence in the independence, integrity, 
and impartiality of the judiciary, and shall avoid impropriety and the 
appearance of impropriety.  The test for appearance of impropriety is 
whether the conduct would create in reasonable minds a perception that 
the judge violated this Code or engaged in other conduct that reflects 



 

adversely on the judge’s honesty, impartiality, temperament, or fitness to 
serve as a judge.”   

 
Rule 1.3 of the Code states that a judge “shall not use or attempt to use 
the prestige of judicial office to advance the personal or economic 
interests of the judge or others or allow others to do so.”  The 
Commentary to Rule 1.3 states, in relevant part, as follows: 

 
(2) A judge may provide a reference or recommendation for an individual 
based on the judge’s personal knowledge. The judge may use official 
letterhead if the judge indicates that the reference is personal and if the 
use of the letterhead would not reasonably be perceived as an attempt to 
exert pressure by reason of judicial office. 
 
Although the recommendation is in connection with government 
employment, the Committee holds the opinion that the proposed activity 
does not involve inappropriate political activity under Rule 4.1. Therefore, 
based upon the information provided and consistent with the Committee’s 
prior opinions, the Committee determined that the Judicial Official may 
provide a letter of recommendation to the Office of the Chief Public 
Defender, subject to the following conditions: 

  
(1) The applicant is not a relative within the meaning of the Code or 
General Statutes § 51-39a;  

 
(2) The recommendation should be based on the Judicial Official’s 
personal knowledge of the applicant’s qualifications and be specific to the 
position sought (see Rule 1.3 comment 2; JE 2008-26); 

  
(3) If the recommendation is furnished in writing on official letterhead, the 
Judicial Official should indicate that the recommendation constitutes the 
Judicial Official’s personal opinion of the applicant’s qualifications (see 
Rule 1.3 comment 2); and 

 
(4) If anticipated circumstances change such that the applicant appears 
before the Judicial Official within a reasonable period of time following the 
issuance of the recommendation, the Judicial Official should consider 
whether disclosure or disqualification may be warranted in accordance 
with Rule 2.11. 

 
V. The Committee discussed the possibility of establishing a regular meeting 

schedule, but decided to continue meeting on an ad hoc basis. 
 

VI. Judge Keller exited the teleconference at 10:04 a.m. 
 
VII. The meeting adjourned at 10:06 a.m. 

 
 


