
Committee on Judicial Ethics  
Teleconference  

Friday, December 17, 2010 
 

Members present via teleconference: Justice Barry R. Schaller, Chair, Judge 
Linda K. Lager, Vice Chair, Judge Edward R. Karazin, Jr., and Professor Jeffrey 
A. Meyer. Staff present: Martin R. Libbin, Secretary, and Viviana L. Livesay, 
Assistant Secretary. 
 

MINUTES  
 

I. With four members present, Justice Schaller called the meeting to order at 
11:30 a.m.  Although publicly noticed, no members of the public attended. 

 
II. The Committee members present unanimously approved the revised draft 

Minutes of the December 14, 2010 meeting.  
 
III. The Committee considered Judicial Ethics Informal Opinion 2010-36 

concerning whether a Judicial Official may attend, along with a guest, a 
gubernatorial inaugural ball and dinner at no cost. 

 
Several Judicial Officials on the same court have been invited by the Board 
of Trustees of the First Company Governor’s Foot Guard (“Board of 
Trustees”) to attend the Governor’s Inaugural Ball including a sit-down dinner 
scheduled for January 5, 2011. The invitation indicates the judicial official 
may bring a guest.  Like invitations have been extended to all judicial officials 
on the same court and to certain non-judicial state elected and appointed 
public officials without regard to political affiliation.  The admission for the sit-
down dinner costs $225 per person.  No judicial official will be seated on the 
dais with the governor-elect, but at least one judicial official will be sitting at a 
table near the dais.  The stated purpose of the inaugural ball is two-fold: “to 
honor the Inauguration of our elected State Officers and in particular the 
Governor, and to raise funds to support and maintain [the] armory located at 
159 High Street in Hartford.” 
 
In planning for this event, the Board of Trustees sought and obtained an 
advisory opinion from the Connecticut Office of State Ethics regarding 
whether the Board of Trustees could offer complimentary tickets to the 
inaugural ball to state elected and appointed officials.  The Office of State 
Ethics concluded that “public officials invited by the Board of Trustees to 
attend the Inaugural Ball by virtue of their state positions may accept 
admission to the event, including any food or beverage provided there, under 
the charitable/civic-event gift exception in General Statutes § 1-79 (e)(14).”  
State of Connecticut Office of State Ethics Advisory Opinion 2010-3.   

 
Because this event is planned for 2011, the proposed conduct is governed 
by the new Code of Judicial Conduct (effective 1-1-11).  Rule 3.13 permits a 
judicial official to accept an invitation extended to the official and a guest to 



attend events associated with civic activities subject to the reporting 
requirements of Rule 3.15. Based upon the facts presented, including that 
the inaugural ball is not a fundraising event for a political organization, but 
rather a civic event that marks the orderly transition of an elected official, the 
Committee concluded that the Judicial Officials may attend this civic event 
and accept the two complimentary tickets, provided the value is reported 
pursuant to Rule 3.15. 

 
IV. The Committee discussed Emergency Staff Opinion 2010-37 concerning 

whether a Judicial Official administer the oath of office during 2011 to an 
elected legislative official with respect to a leadership position to which the 
official was elected by the members of the legislative body of which the 
official is a member. 

 
Based upon the facts presented, including that the position involves 
leadership of the entire legislative body and the legislative official was 
elected to the position by a vote of the entire body, and considering this 
Committee’s conclusion in JE 2010-36 that a gubernatorial inaugural ball that 
is not a fundraising event for a political organization is a civic event,   
administration of the oath of office constitutes a civic, rather than a political, 
act.  Pursuant to the Committee’s rule on emergency opinions and following 
receipt of input from the members, the Judicial Official was advised that 
he/she may administer the oath of office. 

 
V. The meeting adjourned at 11:44 a.m. 
 


